25 år av sparande innan du kan köpa ett hus

7 Mars
2014


Så lång tid tar det att spara ihop till kontantinsatsen för ett hus i Stockholmsområdet. Förutsatt att du kan spara 2000 kronor i månaden.

Det är bäst att du stoppar tillbaka spenderarbyxorna i garderoben om du hoppas på att äga ett hus någon gång under din livstid. I alla fall om du ska bo i Stockholm och inte vill att köpet ska göra dig bankrutt. Vill du bo i Västernorrland behöver du å andra sidan bara spara i 7 år.

Siffrorna kommer från Länsförsäkringar, som har räknat ut hur lång det tar att spara till ett hus på olika platser i Sverige. Detta är uträknat efter snittpriset på vad en villa kostar på den aktuella orten. Ett hus i Stockholm ligger på nära 4 miljoner i dagsläget. Den lagförda kontantinsatsen för ett lån är på så mycket som 15 procent, vilket innebär att man behöver omkring 595 000 kronor på kontot innan banken kan bevilja något lån. Uträkningen har dock inte tagit eventuell avkastning från sparande i beaktning.

– En villa är oftast inte den första bostaden man köper. De flesta har en bostad som ska säljas i samband med köpet och kan använda vinsten, säger Elisabeth Hedmark, ekonom på Länsförsäkringar.

Mer om hus och hem hittar du på http://akerberg-son.se/.

Källa: Så lång tid tar det att spara till kontantinsatsen – Dagens Nyheter