Fyra smarta skattetips inför 2014

10 Februari
2014


Ett nytt år har börjat, och det kommer till oss moget med nya möjligheter för framgångsrikt företagande. För att förbättra situationen inför året kan det nu vara ett bra läge att se över sin verksamhet. Siten Startanu.se har inlett 2014 med en handfull smarta skattetips som du kan ta tag i. Därigenom kanske du ger dig själv och ditt företag något starkare förutsättningar inför året.

Nu kan du slänga bokföringen från 2006

Alla räkenskaper, dokument, fakturor, verifikationer och liknande från 2006 och tidigare år kan nu kasseras. Enligt kapitel 7 i bokföringslagen behöver du enbart spara bokföringen i 7 år. Så nu kan du med fördel städa bort alla böcker, pärmar och papper som du inte behöver längre.

För mer information om förvaring och bokföring kan du läsa kapitlet här på riksdagens hemsida.

Redovisa momsen årsvis, om du får

Om ditt företag omsätter högst en miljon om året kan du bli beviljad årsvis momsredovisning. Det finns många fördelar att hämta från ett sådant byte. Det tidigaste datumet du kan lämna in redovisningen är i slutet av Februari, vilket ger den längsta möjliga kredittiden för ditt företag. Har du inte handlat något inom EU behöver du inte lämna in din momsdeklaration förrän det är dags att lämna in inkomstdeklarationen. Dessutom sparar du värdefull tid på administration, då den momsredovisning bara behöver sättas ihop en gång om året istället för månads- eller kvartalsvis.

Läs mer om årsvis momsredovisning här på skatteverkets hemsida.

Sänk din F-Skatt med preliminärdeklaration

För att garantera att du inte får fel preliminärskatt kan det vara en bra idé att lämna in en preliminärdeklaration till skatteverket. Det är nämligen så att om du inte gör detta så beräknas preliminärskatten till 110% av de inkomster som företaget deklarerade för två år sedan. Men det är ju inte garanterat att detta stämmer. Undvik att betala mer skatter än du behöver genom att göra en smart bedömning inför 2014, och lämna in en preliminärdeklaration (blankett 4314 på skatteverket)

Sänk till lägsta möjliga karens i din sjukförsäkring, särskilt om du är 54

Det ekonomiskt smartaste valet du kan göra i din sjukförsäkring är att sänka din karens till endast en dag. De flesta har idag med största sannolikhet sju dagars karens, vilket i värsta fall kan tära på både ekonomi och hälsa. Prisskillnaden per år mellan en och sju dagars karens är enbart omkring 500 kr, vilket du tjänar in redan på din första betalda sjukdag.

Särskilt bråttom är det för alla under 55. Från och med datumet att du fyller 55 är det inte längre tillåtet att sänka antalet karensdagar. Så om du närmar dig den åldern är det dags att ändra det medan det ännu går.

Företaget Cash it har ytterligare tips om ekonomi - framförallt för dig som går i tankarna att starta eget. Och med dessa goda råd har du förhoppningsvis lagt grunden för en god start på 2014. Lycka till!