Hilton på väg tillbaka på New York-börsen och rykten kring Scandic Hotels

5 Juni
2014


Hotellkedjan Hilton har inte varit börsnoterad under de senaste sex åren. Enligt Affärsvärlden förväntas nu den stora riskkapitalägaren Blackstone göra en notering på börsen av hotellkedjan. Flera olika finansiella institut uppges arbeta med processen, bland annat Goldman Sachs, Deutsche Bank och Morgan Stanley.

År 2007 köptes Hilton Hotels ut från Londons börs där företaget var noterat. Detta har kallats den sista riktigt högbelånade affären av ett riskkapitalbolag som gjordes innan den globala finansiella krisen påverkade marknaderna. På den tiden var det Blackstone som betalade hela 170 miljarder för köpet av Hilton. Hiltons stora skuldsättning blev därefter en börda för Blackstone.

Svenska Scandic Hotels som 2007 köptes av Hilton är enligt rykten också på väg att börsnoteras. Detta efter att svenska investmentbolaget EQT Partners fått goda indikationer av marknaden. Detta blir det första svenska hotellkedjan att börsnoteras. Det mindre hotellen Kvarntorget i Uppsala och Novotel i Göteborg ser detta som något positivt trots att konkurrensen möjligtvis skulle hårdna. Att hotell vågar satsa kan ses som en ljus utveckling för turismnäringen menar många expterter och i längden gynna även mindre hotell.

Dock finns det ett flertal indikationer som pekar på att framtiden kan vara ljusare för hotellindustrin i USA. Om man ser till en av de största och viktigaste konkurrenterna till Hilton, Hyatt, så har deras kurs på börsen senaste året stigit med hela 15 procent. På samma gång har kedjorna Marriot och Starwood kunnat visa upp sina högsta börsnoteringar på fem år. Detta tyder på att marknaden håller på att återhämta sig, vilket gör att framtiden för Hilton kan bli ljus på börsen. Det är ännu oklart exakt vad ingångspriset per aktie kommer att ligga på, men under de kommande månaderna förväntas mer information släppas om noteringen, dess förutsättningar och vilka som blir de största delägarna.