Låga räntor och stabil prisutveckling – enligt fastighetsrådgivare

25 Februari
2014


Ted Lindqvist, vd för fastighetsrådgivaren Evidens, säger att den svenska bostadsmarknaden inte är i en bubbla. Han finner det sannolikt att räntenivåerna hålls låga under 2014 och 2015, och förutser en ökad köpkraft hos konsumenter i Sverige under samma period.

- Lehman-krisen var ett stresstest även för svensk bostadsmarknad där ett prisfall på 10-15 procent utlöstes. Jag anser att stresstest i form av verkliga händelser är bra mycket bättre än modeller, sade Evidens-vd under fastighetsbolaget Castellums kapitalmarknadsdag i Stockholm på torsdagen.

Lindqvist menar att nybyggnationen i Stockholm talar för att bostadsmarknaden är väldigt stabil. Detta eftersom kostnaderna för sådana byggen endast kan motsvaras av bostadspriserna i de största städerna. Det skulle göra en bubbla i nuläget "väldigt konstig", menar han. Han påpekar även att svenskarnas belåningsgrad  gentemot inkomst är ungefär samma genom de större regionerna i landet. Mer om byggnation i Stockholm: www.wmpbalkong.se

Läs hela artikeln på affärsvärlden här: Fastighetsrådgivare: Svensk bostadsmarknad inte i en prisbubbla

Analytiker verkar i stort vara överrens om att det inte kommer bli någon prisnedgång under den närmaste framtiden. Men alla de pris- och försäljningsrekord som har uppmätts under den senaste tiden kan vara oroväckande för många. Det bästa för nu är att fortsätta hålla ett noggrant öga på marknaden inför eventuella förändringar.