Läkemedelsverket varnar: Läkemedel i många ögonfransserum

12 Juni
2015


Läkemedelsverket har gått ut med en rapport där man har analyserat ögonfransserum och ögonfransnäring. Resultatet som man har kommit fram till är att av de 26 produkter man undersökte innehöll nio av dem prostaglandinanaloger ett ämne som inte är tillåtet att använda i tillverkning av smink. Ingela Ottoson på Läkemedelsverket säger följande om det farliga ämnet:

– Det kan göra att fettet runt ögat kan omfördelas och få konsekvensen att ögonvitan och ögat sjunker in i ögonhålan.

Man kan tycka att detta ämne som utvecklades på 90-talet och förekommer vanligen i ögondroppar som ska behandla grön starr inte kan orsaka så mycket skada om det också förekommer i ögonfransserum. Men Ingela Ottoson menar att det är skillnad att ha detta ämne i läkemedelsklassade ögondroppar där patienten är under uppsyn av en läkare och att använda det i vardagligt bruk. Om man använder detta ämne morgon och kväll har man ingen koll på hur detta kan påverka ögat. När man använder sig av ögonfransserum är det viktigt att använda sig av produkter som inte innehåller farliga ämnen. Xlash är en tillverkare vars produkter är ofarliga. Här på Xbeauty.se kan du hitta ögonfransserum från Xlash som gör dina ögonfransar längre och fylligare.

Ottoson tycker att det är stort problem att kosmetiska produkter inte kräver något godkännande av Läkemedelsverket innan de lanseras på den svenska marknaden. Detta möjliggör att smink med förbjudna ämnen kan säljas i vanliga butiker. Vidare hoppas hon att företag själva börjar arbeta mer noggrant med detta och själva ser till att deras produkter inte innehåller några farliga ämnen.