Ljust för företagande i Göteborg trots stillastående tillväxt i landet

18 September
2014


Det stod still för företagen i Sverige förra året. Tillväxten överlag uteblev under 2013, enligt Göteborgs-Posten, men i Göteborg gick det bra. Fem av de 13 kommuner som ingår i business Region Göteborg (BRG) visade att nyföretagandet ökade med 5 % eller mer och totalt sett bildades över 7 500 nya företag i regionen. Nyföretagandet växer när det finns en växande marknad, förklarade Anna-Lena Andersson som är chef för företagsutvecklingen i BRG.

Företagandet som har växt mest i Göteborgs affärsvärld är det unga företagandet, kreativa företag och företag inom vård och omsorg. Bland kommunerna i BRG visade Öckerö kommun framfötterna med en ökning på hela 11 % fler företag än året dessförinnan. Lerum och Partille hamnade på andra respektive plats medan Kungsbacka, Lilla Edet och Mölndal var de kommuner som inte fick erfara någon tillväxt alls. I Mölndal gick nyföretagandet istället ned med 14 %. BGA Fotobutik som ligger i centrala Göteborg har märkt av den positiva utvecklingen och har med sina 9 butiker runt om i Sverige förhoppningar om att Göteborgsandan sprids till resten Sverige.

Den enda regionen som slog Göteborg inom tillväxt av nyföretagande för 2013 var Malmö där 5 762 nya företag startades, en ökning på 3,5 % gentemot Göteborgs 3,3 %. I Stockholm minskade ökningen procentuellt.

Om marknaden fortsätter att växa med samma höga hastighet under 2014 återstår att se när statistiken för året har sammanställts.