Svenskt Näringsliv listar lönsammaste städerna

4 Juni
2014


Bild: Di Gasell

Svenskt näringsliv utför årligen en undersökning av företagsklimatet i Sverige, och sammanställer sina resultat i en rapport som rangordnar alla kommuner i landet. Undersökningen genomförs med en enkät som skickas ut till omkring 31 000 företag, och 8 000 politiker i landet. Där får de svara på frågor om företagsklimatet i sin kommun, samt saker som kommunverksamhet och upphandling.

Svenskt näringsliv har nu också offentliggjort sin undersökning. Enligt enkätsvaren verkar det vara så att Linköping är den klara ledaren i länet. Kommunen har dessutom stigit 14 platser på listan jämfört med föregående år, och är i den senaste rapporten på plats 34. Åtvidaberg, som låg före Linköping 2013, sjunker å andra 10 platser och finns nu på plats 40.

Rapporten visade däremot sjunkande siffror för de flesta av kommunerna i länet. Utav dess 13 kommuner var det 9 som gled nedåt i listan. Värst bland dem är Boxholm, som sjunkit ner 76 platser till 194.

Även Di Gasell utser i November varje år Sveriges snabbast växande företag. Sedan starten 1999 har företag belönats för att främja tillväxten. I år är det 15-årsjubileum och det är också 5 år sedan omskrivna Lantz Metall tog hem priset. Företaget belönades bland annat för att ha en stadig tillväxt och att skapa nya jobb i Sverige.

Maria Björk Hummelgren på Corren.se gör en lite mer ingående analys i vad dessa siffror betyder och vad som kan ha orsakat dem. Läs hennes kommentar på rapporten från Svenskt Näringsliv här: Bäst i Östergötland

Se också hela rapporten, och siffror från fler kommuner här: Östergötlands län - foretagsklimat.se/