Tarjas tankar: Varför går färre nordiska företag i konkurs?

30 April
2015


Det här är det första inlägget i det nya segmentet Tarjas tankar. Här spekulerar och resonerar jag kring allmänt kring nyheter och i synnerhet ekonominyheter. 

På sajten Börsgolvet kan man läsa om den glädjande nyheten från Örebronyheter om att färre företag i Norden går i konkurs. Där kan man bland annat läsa om att detaljhandeln är en av de branscher som går bra. Entrepresenter i Örebro som både är en fysisk butik och en e-butik lyfts fram som ett lyckat exempel. Kommunikations- och informationsbranschen anses och vara lyckade branscher, där många företag har undvikit att gå i konkurs.

En anledning till att färre företag går i konkurs är att företagarna idag är smartare än vad det tidigare har varit. Idag förstår de både möjligheterna och riskerna kring eget företagande. Om vi lyfter Entrepresenter.se så är de idag inte endast begränsade till sitt geografiska område Örebro utan kan efter att ha startat upp sin e-butik sälja sina varor till kunder från Ystad i söder till Haparanda i norr. Detta medför större möjligheter och potential för ett företag i deras storlek.

Att ekonomin har blivit bättre än vad den var under finanskrisen 2008 är icke att förringa. De tuffa tiderna har släppt och idag är ett mer gynnsamt klimat för nordiska företagare än vad det var för 6 år sedan. Huruvida fjolårets val kan ha haft någon påverkan på företagsklimatet är för tidigt att säga. Men det ska bli intressant om denna positiva trend med allt färre företag som går i konkurs kan fortsätta.